Diskuze o chovu
Klíčení a máčení zrní
- vladimir.jaros
- Autor tématu
- Offline
- Administrátor
- Lepší už to nebude
Less
Více
11 roků 11 měsíců zpět #2
od vladimir.jaros
Klíčení a máčení zrní vytvořil uživatel vladimir.jaros
Jaký způsob klíčení a máčení se vám nejlépe osvědčil ve vašem chovu?
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
- prachartomas
- Offline
- Nový člen
11 roků 10 měsíců zpět #31
od prachartomas
Chov astrildovitých pěvců včetně Amadiny gouldové.
Odpověděl prachartomas pro téma Klíčení a máčení zrní
Zdravím všechny. Tento můj příspěvek by se dal částečně vložit také do již založeného téma vaječné míchanice. Vysvětlím níže.
Způsob klíčení, který se mě osobně nejlépe osvětčil je tento:
Do silonové punčochy naberu takové množství zrní, které potřebuji na denní dávku odchovného krmiva pro hnízdící páry. Konkrétně jde o směs zrní složenou ze třech dílů PRESTIGE SPECIAL a jednoho dílu žlutého prosa smíchaného se šedým(zeleným). Toto v již zmíněné punčoše, bez jakéhokoli praní ponořím do misky se studenou vodou na cca 12 hod. Poté tedy druhý den bez vysypání tuto punčochu se zrním properu pod tekoucí studenou vodou dokud neodteče hnědě zabarvená voda. Následně důkladně vyždímu a v utěrce ještě trochu osuším. Zrní má v sobě již nasátou vodu takže ho už nemusíme dále namáčet. Následně takto vlhkou punčochu dám na dalších 24 hodin do cedníku a připravím si druhou punčochu, stejným způsobem jako první. Po 24 hodinách první punčochu s cedníku pouze vysypu do větší plastové mísy a tím mám zrní s malými klíčky připravené ke krmení. Já však do takto naklíčeného zrní ještě přimíchávám sušenou vaječnou směs WITEMOLLEN, trochu strouhané mrkve, trochu strouhanky, lžičku sušených na prach namletých kopřiv a vše smíchám na slabě vlhkou konzistenci a následně skrmuji. Tuto směs u mě dostávají všichni ptáci i v mimohnízdním období, ale to už jen v takovém množství aby nezapoměli jak to vlastně chutná. Je však důležité sledovat ptačí trus a jakmile začne řídnout, tuto směs vyřadím a krmím pouze suchou směsí. Tímto způsobem točím neustále tyto dvě punčochy. Rychlé, praktické a zrní nesmrdí zkvašením, díky dobrým vlastnostem silonových punčoch. Běžně podávanou vaječnou míchanici z na tvrdo uvařeného vejce v mém chovu už několik let vůbec nepoužívám. Veškeré odchovy v mém chovu jsou v podstatě odchovány takto upravenou směsí, kde u některých druhů jsou samozřejmě přidávány ještě jiné
doplňky.
Způsob klíčení, který se mě osobně nejlépe osvětčil je tento:
Do silonové punčochy naberu takové množství zrní, které potřebuji na denní dávku odchovného krmiva pro hnízdící páry. Konkrétně jde o směs zrní složenou ze třech dílů PRESTIGE SPECIAL a jednoho dílu žlutého prosa smíchaného se šedým(zeleným). Toto v již zmíněné punčoše, bez jakéhokoli praní ponořím do misky se studenou vodou na cca 12 hod. Poté tedy druhý den bez vysypání tuto punčochu se zrním properu pod tekoucí studenou vodou dokud neodteče hnědě zabarvená voda. Následně důkladně vyždímu a v utěrce ještě trochu osuším. Zrní má v sobě již nasátou vodu takže ho už nemusíme dále namáčet. Následně takto vlhkou punčochu dám na dalších 24 hodin do cedníku a připravím si druhou punčochu, stejným způsobem jako první. Po 24 hodinách první punčochu s cedníku pouze vysypu do větší plastové mísy a tím mám zrní s malými klíčky připravené ke krmení. Já však do takto naklíčeného zrní ještě přimíchávám sušenou vaječnou směs WITEMOLLEN, trochu strouhané mrkve, trochu strouhanky, lžičku sušených na prach namletých kopřiv a vše smíchám na slabě vlhkou konzistenci a následně skrmuji. Tuto směs u mě dostávají všichni ptáci i v mimohnízdním období, ale to už jen v takovém množství aby nezapoměli jak to vlastně chutná. Je však důležité sledovat ptačí trus a jakmile začne řídnout, tuto směs vyřadím a krmím pouze suchou směsí. Tímto způsobem točím neustále tyto dvě punčochy. Rychlé, praktické a zrní nesmrdí zkvašením, díky dobrým vlastnostem silonových punčoch. Běžně podávanou vaječnou míchanici z na tvrdo uvařeného vejce v mém chovu už několik let vůbec nepoužívám. Veškeré odchovy v mém chovu jsou v podstatě odchovány takto upravenou směsí, kde u některých druhů jsou samozřejmě přidávány ještě jiné
doplňky.
Chov astrildovitých pěvců včetně Amadiny gouldové.
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
- vladimir.jaros
- Autor tématu
- Offline
- Administrátor
- Lepší už to nebude
11 roků 10 měsíců zpět #33
od vladimir.jaros
Odpověděl vladimir.jaros pro téma Klíčení a máčení zrní
Zlatá dobrá punčocha.
Díky Tome
Díky Tome
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
- petrikrostislav
- Offline
- Administrátor
Less
Více
- Příspěvky: 145
- Obdržená poděkování 0
11 roků 10 měsíců zpět #35
od petrikrostislav
Odpověděl petrikrostislav pro téma Klíčení a máčení zrní
Zdravím všechny přátele ptactva.
Já momentálně používám převážně máčené zrní a máčím jej za pomoci ohřejvače na dětské lahve. Po vložení zrniny zakápnu citronkou a poté zaliji vodou. Okyselením vody předcházím preventivně zdravotním problémům ptáků a znehodnocení zrnin napadením bakteriemi a plísněmi. Máčím 4 až 8 hodin v 60°C dle druhu zrniny. Tím získám ve většině případů předklíčené zrní, které poté propláchnu pod proudem vody v silonové punčoše v které jej potom táké zbavím většiny vody.
Takto připravené krmení podávám dále v různých kombinacích vaječných směsí, vápníků, zeminou či zeleným krmením.
Tento způsob používám přes dva roky a zatím s ním mám převážně kladné zkušenosti.
Já momentálně používám převážně máčené zrní a máčím jej za pomoci ohřejvače na dětské lahve. Po vložení zrniny zakápnu citronkou a poté zaliji vodou. Okyselením vody předcházím preventivně zdravotním problémům ptáků a znehodnocení zrnin napadením bakteriemi a plísněmi. Máčím 4 až 8 hodin v 60°C dle druhu zrniny. Tím získám ve většině případů předklíčené zrní, které poté propláchnu pod proudem vody v silonové punčoše v které jej potom táké zbavím většiny vody.
Takto připravené krmení podávám dále v různých kombinacích vaječných směsí, vápníků, zeminou či zeleným krmením.
Tento způsob používám přes dva roky a zatím s ním mám převážně kladné zkušenosti.
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
Vygenerováno za 0.466 sekund