Diskuze o chovu
Dietní směs
- vladimir.jaros
- Autor tématu
- Offline
- Administrátor
- Lepší už to nebude
Less
Více
11 roků 6 měsíců zpět #158
od vladimir.jaros
Dietní směs vytvořil uživatel vladimir.jaros
Zdravím kolegové,
rád bych znal, které parametry určují zda se jedná o dietní krmivo. V moji sbírce knih je to vše trochu protichůdné, nebo tomu dobře nerozumím. U výrobců směsi je obvyklé, že podíl lesknice určuje zda je směs pro chov nebo klid.
V jedné knize jsou tyto údaje:
Sušina, Hrubý protein, Hrubý tuk, Hrubá vláknina, Energetická krmná jednotka , popeloviny. Údaje jsou v g/kg podle Datheo
Například lesknice a proso
Sušina;Protein;Tuk;Vláknina;Ekj;Popelovina
880; 149; 55; 91; 523; 62
860; 101; 43; 25; 663; 28
Díky za informace
V
rád bych znal, které parametry určují zda se jedná o dietní krmivo. V moji sbírce knih je to vše trochu protichůdné, nebo tomu dobře nerozumím. U výrobců směsi je obvyklé, že podíl lesknice určuje zda je směs pro chov nebo klid.
V jedné knize jsou tyto údaje:
Sušina, Hrubý protein, Hrubý tuk, Hrubá vláknina, Energetická krmná jednotka , popeloviny. Údaje jsou v g/kg podle Datheo
Například lesknice a proso
Sušina;Protein;Tuk;Vláknina;Ekj;Popelovina
880; 149; 55; 91; 523; 62
860; 101; 43; 25; 663; 28
Díky za informace
V
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
11 roků 5 měsíců zpět #162
od vitmichal
Odpověděl vitmichal pro téma Dietní směs
Ahoj Láďo.
Ty jsi ale pěkný "šťoura". Jak je možné, že každá publikace uvádí něco jiného a všimne si toho jenom málo lidí? Alespoň je vidět, jak chovatelé čtou. Nicméně vysvětlení není tak složité.
Podstatné je, v jakém vegetačním stádiu byly rozbory prováděny, o jakou odrůdu se jedná, jak přesné jsou metody rozboru a také v jaké sušině se vzorek nacházel. A tak jedno po druhém - v průběhu vegetačního cyklu se složení jednotlivých"komponentů" v obilce mění. Není to až tak výrazné, jak se dříve soudilo, ale mění se. Větší rozdíl pak může být u různých odrůd, ale ani ten nebývá tak výrazný, zvláště u plodiny, která nemá přímé hospodářské využití (alespoň pokud je mi známo). Zásadní je metodika rozboru a předevší způsob zparacování vzorků. Jak jsem již uvedl, nejedná se o nijak důležitou plodinu a tak se nedělá anylýza detailně. Důležité je i to, v jaké sušině se vzorek nachází (většinou od 85 %). Tam se hodnoty složek pak mohou měnit.
Pro zajímavost uvedu složení dle australanů (v %) :
protein (bílkoviny) : 15,2
tuk : 5,4
glycidy: 57,7
vláknina: 5,1
popeloviny: 5,1
vlhkost: 11,5
To je analýza z australské publikace. Na první součet to dá 100%, ale pokud se na to dívám, není to dokonalé, ale to není skoro nic, horší je, že to není asi v pořádku.
Protein je chápán v překladu jako bílkovina, ale pak by chyběla specifikace dusíkatých látek (N-látek, NL), protože všechny nL nejsou bílkoviny a jinde jsem je nenašel a součtem dává vzorek 100%. Soudím, že glykosidy, amidy ap. odjely na dovolenou a tak ve vzorku chybí. Otázkou zůstává, kde se vzalo těch 100 %. Bílkoviny tvoří cca 10-40% dusíkatých látek, těch 60-90% tvoří ostatní N-látky. Kde jsou?
A tak je tomu u většiny "tabulkových hodnot".
Pokud jd o dietu , těch je několik typů, ale domnívám se, že Tobě jde (podobně jako mě) o redukční dietu ve vztahu k tukům. Pak věz, že např. lesknice není v tomto ohledu žádnou "tukovou bombou". Ukázka:
lesknice - 5,4 %
japonské proso - 4,8 %
bílé proso - 4,0 %
niger - 37,1 %
naopak PANICUM - 2,9 %
Jedná se o širší téma, které začíná sestavením krmné dávky (KD) až k dietním potížím. Pokusím se na tohle téma udělat podrobnější článek, v horizontu řekněme 2-3 týdnů.
Michal
Ty jsi ale pěkný "šťoura". Jak je možné, že každá publikace uvádí něco jiného a všimne si toho jenom málo lidí? Alespoň je vidět, jak chovatelé čtou. Nicméně vysvětlení není tak složité.
Podstatné je, v jakém vegetačním stádiu byly rozbory prováděny, o jakou odrůdu se jedná, jak přesné jsou metody rozboru a také v jaké sušině se vzorek nacházel. A tak jedno po druhém - v průběhu vegetačního cyklu se složení jednotlivých"komponentů" v obilce mění. Není to až tak výrazné, jak se dříve soudilo, ale mění se. Větší rozdíl pak může být u různých odrůd, ale ani ten nebývá tak výrazný, zvláště u plodiny, která nemá přímé hospodářské využití (alespoň pokud je mi známo). Zásadní je metodika rozboru a předevší způsob zparacování vzorků. Jak jsem již uvedl, nejedná se o nijak důležitou plodinu a tak se nedělá anylýza detailně. Důležité je i to, v jaké sušině se vzorek nachází (většinou od 85 %). Tam se hodnoty složek pak mohou měnit.
Pro zajímavost uvedu složení dle australanů (v %) :
protein (bílkoviny) : 15,2
tuk : 5,4
glycidy: 57,7
vláknina: 5,1
popeloviny: 5,1
vlhkost: 11,5
To je analýza z australské publikace. Na první součet to dá 100%, ale pokud se na to dívám, není to dokonalé, ale to není skoro nic, horší je, že to není asi v pořádku.
Protein je chápán v překladu jako bílkovina, ale pak by chyběla specifikace dusíkatých látek (N-látek, NL), protože všechny nL nejsou bílkoviny a jinde jsem je nenašel a součtem dává vzorek 100%. Soudím, že glykosidy, amidy ap. odjely na dovolenou a tak ve vzorku chybí. Otázkou zůstává, kde se vzalo těch 100 %. Bílkoviny tvoří cca 10-40% dusíkatých látek, těch 60-90% tvoří ostatní N-látky. Kde jsou?
A tak je tomu u většiny "tabulkových hodnot".
Pokud jd o dietu , těch je několik typů, ale domnívám se, že Tobě jde (podobně jako mě) o redukční dietu ve vztahu k tukům. Pak věz, že např. lesknice není v tomto ohledu žádnou "tukovou bombou". Ukázka:
lesknice - 5,4 %
japonské proso - 4,8 %
bílé proso - 4,0 %
niger - 37,1 %
naopak PANICUM - 2,9 %
Jedná se o širší téma, které začíná sestavením krmné dávky (KD) až k dietním potížím. Pokusím se na tohle téma udělat podrobnější článek, v horizontu řekněme 2-3 týdnů.
Michal
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
- vladimir.jaros
- Autor tématu
- Offline
- Administrátor
- Lepší už to nebude
11 roků 5 měsíců zpět #165
od vladimir.jaros
Odpověděl vladimir.jaros pro téma Dietní směs
Děkuji za informace, měl jsem opravdu na mysli redukční dietu. Je zajímavé, že se každým rokem vyskytne opravdu jenom pár jedinců, kteří mají sklony k tloustnutí. Už si začínám myslet, že je to jako u lidí, kde někteří žerou o 106 a nepřiberou a další se jenom na jídlo podívá a přibere.
Nerozumím označení Panicum. To jsou snad všechny druhy prosa, nebo jsi měl na mysli senegalské proso? Bohužel informací opravdu na netu v tomto směru je málo a tak se budu těšit na článek.
V
Nerozumím označení Panicum. To jsou snad všechny druhy prosa, nebo jsi měl na mysli senegalské proso? Bohužel informací opravdu na netu v tomto směru je málo a tak se budu těšit na článek.
V
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
11 roků 5 měsíců zpět #167
od vitmichal
Odpověděl vitmichal pro téma Dietní směs
Zdar .
Láďo, mohu Tě uklidnit, také nevím přesně, na jaký druh či spíše odrůdu senegalu nebo moháru se používá název panicum. Jedná se ale o mohár?(senegal?) ve žluté a červené barvě. Dokonce si myslím, že se tak obchodně označují odrůdy z Maďarska (Panonie?).
M.V.
Láďo, mohu Tě uklidnit, také nevím přesně, na jaký druh či spíše odrůdu senegalu nebo moháru se používá název panicum. Jedná se ale o mohár?(senegal?) ve žluté a červené barvě. Dokonce si myslím, že se tak obchodně označují odrůdy z Maďarska (Panonie?).
M.V.
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
- vladimir.jaros
- Autor tématu
- Offline
- Administrátor
- Lepší už to nebude
11 roků 5 měsíců zpět #168
od vladimir.jaros
Odpověděl vladimir.jaros pro téma Dietní směs
Ahoj Michale,
no kdybych dával lepší pozor na přednášce toho agronoma na Špičáku, tak bych to věděl přesně. Dobře mi tak.
V
no kdybych dával lepší pozor na přednášce toho agronoma na Špičáku, tak bych to věděl přesně. Dobře mi tak.
V
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
- benesjan
- Návštěvník
11 roků 5 měsíců zpět - 11 roků 5 měsíců zpět #170
od benesjan
Odpověděl benesjan pro téma Dietní směs
Zdravím pánové,
já osobně "proso" rozděluji asi takto:
1. Proso (Millet) - větší semena, plodí v latě nebo klasu, všechny známé barvy včetně japonského prosa.
2. Mohár-čumíza-bér (Panicum) - drobná semena, většinou rostou v jednom klasu, barva: žlutá, červená a černá (Blattner). Klasy jsou "chlupaté".
Vycházím z rozdělení podle Versele-Laga a vlastních zkušeností. Je to určitě trochu složitější. Přikládám tři fotky, pro lepší představu. Jinak označení "senegalské proso" považuji za velice zavádějící a nepřesné.
já osobně "proso" rozděluji asi takto:
1. Proso (Millet) - větší semena, plodí v latě nebo klasu, všechny známé barvy včetně japonského prosa.
2. Mohár-čumíza-bér (Panicum) - drobná semena, většinou rostou v jednom klasu, barva: žlutá, červená a černá (Blattner). Klasy jsou "chlupaté".
Vycházím z rozdělení podle Versele-Laga a vlastních zkušeností. Je to určitě trochu složitější. Přikládám tři fotky, pro lepší představu. Jinak označení "senegalské proso" považuji za velice zavádějící a nepřesné.
Poslední změna: 11 roků 5 měsíců zpět uživatelem benesjan.
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
Vygenerováno za 0.518 sekund