Diskuze o chovu

Vaječná míchanice

Anketa: Vyberte značku (was ended 0000-00-00 00:00:00)

Domácí výroba
2 14.3%
Jiná
1 7.1%
Whitte Molen
4 28.6%
Cede
3 21.4%
Orlux
3 21.4%
Quiko
Žádné hlasy 0%
Chemi Vit
Žádné hlasy 0%
Anima cz
Žádné hlasy 0%
Kasper
Žádné hlasy 0%
Deli Nature
1 7.1%
Celkový počet hlasujících: 14
Této ankety se mohou zůčastnit pouze registrovaní uživatelé
Více
11 roků 11 měsíců zpět - 11 roků 11 měsíců zpět #3 od vladimir.jaros
Vaječná míchanice vytvořil uživatel vladimir.jaros
Který druh průmyslové vaječné směsi používáte, nebo si vyrábíte raději vlastní? Hlasujte, případně napište recepty.
Poslední změna: 11 roků 11 měsíců zpět uživatelem vladimir.jaros.

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
11 roků 10 měsíců zpět #25 od vladimir.jaros
Odpověděl vladimir.jaros pro téma Vaječná míchanice
Tak aby řeč (diskuze) nestála tady je můj recept na vaječnou míchanici. Její základ je od italských chovatelů stehlíků.
Recept:
budeme potřebovat 4 vejce, 5-6 suchých rohlíků, 1/2 litru mléka, bylinky, vitamíny dle možnosti a potřeby.
Pomocí elektrického krouhače postupně uděláme jemnou strouhanku. Krouhač je něco jako mixér, jenom má ostré nože. Do strouhanky přidáme sypké vitamíny podle okamžité potřeby. Třeba vápník, nebo sépiovou kost, viatmix atd. Vše se krátce prožene v krouhači, aby se to promíchalo. Podle objemu nádoby krouhače, buďto rozdělíme dávku strouhanky na dva díly. Mám asi litrovou. Přidám vařená vejce i se skořápkou. Proženu krouhačem a přidám tvaroh, který jsem si udělal z mléka.
Tvaroh z mléka, i z toho ze supermarketu uděláme tak, že přivedeme mléko k varu, hned odstavíme a přidáme do něj cca půl decák octa. Ocet může být i lihový. Mléko se za chvilku srazí, zhrudkovatí a pak jej přelejeme přes jemné síto. Zůstane čerstvý tvaroh, který necháme chvíli o´v sítu.
Opět proženu vaječnou směs a tvaroh krouhačem aby se to dobře promíchalo. Nakonec ručně přidám sušené byliny. Oregáno, kopřivu. Asi tak za dvě lžíce. Zamíchám to pak už ručně, aby se z bylinek nestala "mouka".
Směs by měla být sypká, ale zároveň pokud ji zmáčknu mezi prsty ta chvíli udrží tvar. Musí se to vychytat, pro různé velikosti vajec a taky pro různý obsah tuku v mléce.
Směs dám do mrazáku a denně odeberu jenom tolik co spotřebuji. Z uvedených množství surovin mám asi litr vaječné směsi. Ptáci ji berou velmi dobře, hlavně hned ráno pokud je čerstvě rozmražená, pak jak oschne už to není takový hit.
Italové mají další postupy přípravy. Místo strouhanky používají "polentu" to je kukuřiční mouka. Ta se uvaří podle návodu (prodávají instantní), nechá vychladnout, pak dá do mrazáku na noc. Druhý den se vyndá a nechá se postupně odkapat voda. Dále se postupuje podobně jako se strohankou. Vyzkoušel jsem to, a bylo to docela pracné, a nepozoroval jsem že by ji měli ptáci raději.
Obecně platí, že vejce se dávají do struhanky a ne opačně.

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.413 sekund

Foto a video

Image

Doporučujeme

voliery zelinka

Firma Voliéry Zelinka 

  • široký sortiment krmení pro exotické ptactvo od renomovaných výrobců
  • kompletní sortiment příslušenství 2GR
  • materiál pro stavbu voliér
  • a mnoho dalších produktů pro chov exotických zvířat

to vše za příznivé ceny

celý sortiment prohlížejte zde:

www.volieryzelinka.cz

Odkazy

KPEP Klub přátel exotického ptactva

KCHZCR Klub chovatelů zebřiček České republiky

SCHEPL Spolek chovatelů exotického ptactva Liberecka